Yrsel

Yrsel är väldigt vanligt och uppstår när informationen från kroppens balansorgan (innerörat, synintryck och balansorgan vid kotpelaren) uppfattas som oförenliga med varandra. Det kan bero på flera olika saker: Kristallsjuka är vanligt och innebär att små kristaller i innerörat fastnar och skapar obalans bland kristallernas rörelse. När dessa rör sig (oftast när du ändrar t.ex. liggställning) uppfattas det som en separat rörelse som inte stämmer överens med verkligheten. Detta framkallar yrsel som oftast varar i korta perioder (30sek-några minuter) tillexempel om man vänder sig om i sängen, man kan även ha en bakgrunnsyrsel eller ”dimmig” känsla.

Vid en inflammation på balansnerven, oftast i samband med en öron-näsa-halssjukdom, upplever man kraftig och ihållande yrsel. Det går över inom ett par veckor, men bör kollas av hälsopersonal för att utesluta annat. 

Yrsel kan även bero på obalans i kotpelaren eller spända muskler i nacken. Balanscentrum befinner sig i hjärnstammen och lillhjärnan (längst ned/bak i hjärnan) och förlitar sig, (utöver på balansorganen) mycket på informationen som inhämtas från nerverna i nacken. Om nacken är i obalans kan det leda till yrsel.

Behandling:

Undersökning hos legitimerad personal är viktigt för att utesluta farliga orsaker. Vid kristallsjuka kan en Kiropraktor diagnostisera och återställa balansen med hjälp av manuella behandlingar. Kommer yrseln från nacken kan också en Kiropraktor hjälpa dig. Det viktigaste är dock en korrekt diagnos när det kommer till yrsel för att utesluta patologi. 

Yrsel

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Kiropraktik, Fysioterapi & Massage

Tidsboking sker enklast online via länken nedan, för akut tid eller frågor maila oss till Info@theclinic.se eller ring 040-6152090.

Alla behandlingar måste avbokas inom 24 timmar annars sker full debitering.