Nackspärr

Nackspärr är akut smärta i nacken som uppstår när muskulaturen i nacke och hals krampar, ofta som en reaktion på en hastig rörelse, muskelöveransträngning eller låsning i kotpelaren i nacken. En nackspärr är i grund och botten ett ryggskott i nacken. Muskelkramp eller spasm gör att det ofta är svårt att röra nacken, speciellt i ytterlägen. I likhet med ett ryggskott kan en mängd orsaker ligga bakom. Ibland kommer smärtan direkt och ibland smyger den sig på. Typiska utlösande orsaker är hastig rörelse, lång vistelse i tvärdrag eller dålig sömn. Överansträngning över längre tid (till exempel kontorsarbete) eller akut muskelskada (till exempel på gymmet) är de vanligaste orsakerna.

Nackspärr varierar väldigt från person till person. Oftast beror smärtan på en kombination av låsning i kotpelaren och muskelsmärta. Smärtan kan vara molande och huggande, och det kan vara väldigt svårt att röra nacken.

Behandling:

Behandlingen för nackspärr är väldigt lik behandlingen för ryggskott. Oftast går en nackspärr över inom några dagar/veckor. Det viktigaste är att röra på sig, det bästa du kan göra är röra på nacken, men undvika den huggande känslan.

Vid nackspärr genomför en kiropraktor en noggrann undersökning och hjälper dig att släppa den aktuella låsningen och reducera muskelspasmen. Ibland blir patienter direkt bättre, men realistiskt är ett behandlingsförlopp på 2-5 behandlingar för att kontrollera smärtan. Om detta är ett återkommande problem anbefalles besök hos fysioterapeut för att förebygga problemet med rehabilitering, men även regelbunden behandling (2-4x om året) hos kiropraktor kan fungera förebyggande.

En kiropraktors behandling av nackspärr utförs oftast med hjälp av manipulationer samt muskeluppmjukning genom olika muskeltekniker och stretching. Beroende på omfång och orsak jobbar kiropraktorn även med enklare övningar, tips och råd för att reducera smärtan och undvika återfall. Ibland kan även medicinsk massageterapi hjälpa för att reducera akuta muskelspänningar.

Nackspärr, ont i nacken

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Kiropraktik, Fysioterapi & Massage

Tidsboking sker enklast online via länken nedan, för akut tid eller frågor maila oss till Info@theclinic.se eller ring 040-6152090.

Alla behandlingar måste avbokas inom 24 timmar annars sker full debitering.