Muskelbristning

Muskelbristning är när muskelfibrerna som muskeln består av skadas eller går sönder.

Det kan exempelvis hända i baksida lår vid en sprint, i vaden vid ett hopp eller på lårets framsida vid ett fotbollsskott.

Rent teoretiskt kan du få en bristning i alla kroppens muskler, men det är vanligast i baksida lår (hamstrings) och i vaden. Symtomen du får är ofta smärta som kommer i samband med en belastning. Det kan dra till eller hugga till i muskeln när skadan sker. Efteråt kan det göra ont att använda muskeln, den kan bli öm och du kan få sämre kraft än tidigare. Efteråt kan det uppstå ett blåmärke.

Muskelbristning

Behandling: I det akuta skedet är det viktigt med ett akut omhändertagande där man bland annat får en kompression över det skadade området och placerar kroppsdelen i högläge. Detta görs för att minska blödning och svullnad i området, vilket borgar för att rehabiliteringen går snabbare och att du snabbare kan komma tillbaka till önskad aktivitet. Det är viktigt att minska all cirkulation i området första dygnet, vilket innebär att man t.ex. inte ska massera, köra konditionsträning eller stretcha området. Din fysioterapeut kan guida dig i rätt hantering av skadan och därefter successivt stegra din rehabilitering. Det är viktigt att preventivt jobba mot att dra på sig en ny bristning då skaderisken för en ny bristning ökar efter att man drabbats en gång.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Kiropraktik, Fysioterapi & Massage

Tidsboking sker enklast online via länken nedan, för akut tid eller frågor maila oss till Info@theclinic.se eller ring 040-6152090.

Alla behandlingar måste avbokas inom 24 timmar annars sker full debitering.