Stukad fot / vrickad fot

Stukad fot eller vrickad fot (fotledsdistorsion) är en vanlig skada i idrottssammanhang, men kan även hända utanför idrottsvärlden. Det vanligaste är att man trampar snett så foten viker sig inåt och man skadar strukturerna på fotens utsida. Foten kan göra rejält ont och svullna upp. Ofta kan man också få blåmärke efteråt. Om man har stark smärta och är oförmögen att belasta foten kan det vara en fraktur i foten. Därför är det viktigt att söka vård om så är fallet. Då är det viktigt att få frakturen bekräftad så fort som möjligt för att snabbt kunna besluta angående bästa behandling. Om det bara rör sig om en stukning är tidig mobilisering viktigt. Beroende på traumat kan ett eller flera ledband i foten skadas. De kan också skadas i olika grad där de antingen bara översträcks, delvis går av eller till och med går av helt.

Behandling:

Ett bra akut omhändertagande direkt när skadan sker är viktigt och skapar förutsättningar för hur snabbt rehabiliteringen kan gå. Med ett bra akut omhändertagande, där man får kompression på foten och snabbt placerar den i högläge, minskar svullnaden och blödningen i foten. Man vill komma igång med cirkulationsträning och mycket balansträning för att rehabilitera skadan. Detta görs bäst hos en fysioterapeut. Efter en stukning av foten har man en ökad risk för att stuka den igen och därför är det viktigt att förebygga detta. Detta görs i första hand genom tejpning/ankelskydd samt neuromuskulär träning av foten. Den senaste forskningen visar även att tidig mobilisering av fotleden är viktigt. Här kan en kiropraktor hjälpa dig med att manipulera fotleden och öka rörligheten efter akut skada.

Stukad fot

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Kiropraktik, Fysioterapi & Massage

Tidsboking sker enklast online via länken nedan, för akut tid eller frågor maila oss till Info@theclinic.se eller ring 040-6152090.

Alla behandlingar måste avbokas inom 24 timmar annars sker full debitering.